"Domovina, bes mašina"

Promocija zbirke poezije Jelene Anđelovski
29 April 2013
Venue: 
Cultural Centre Rex, Belgrade
Country: 
20:00
Tags: 

 

 

ponedeljak, 29. april, 20:00 

čitanje poezije uz impro muziku//video recitacije//cross poetry tekst eksperiment

Učestvuju :
Ivan Čkonjević, muzička pratnja čitanju poezije, soundcloud.com/ivan-ckonjevic
Biljana Stanković Lori, na novokreiranom instrumentu Pavčeta
Andras Juhasz, zvučna montaža tekstova

Poeziju čitaju gosti/gošće iz umetnosti i aktivizma:
Prota, Škart
Zoe Gudović
Sybille Neumeyer
Ivana Sarić
Ozz
Roberto Santaquida
Marko Aksentijević
Ana Lagator

Tokom promocije prisutni će imati priliku da se priključe tekstualnom performansu nastalom na osnovu tekst eksperimenta, Cross - poetry (Ukrštenzija).

O zbirci poezije "Domovina, bes mašina":
Izdavač: Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, 2013. god.
Prevod: Vesna Radovanović
Prepev: Roberto Santaquida i autorka
Dizajn: Škart, Beograd

Zbirka je dvoj ezična, nastala na srpskom i prevedena na engleski jezik. Čine je dva poglavlja, Gde će majka u štrajk, gde to ima i Snovi i ostalo. Zbirka peva sučeljavanje pojedinke i društva, ne odvajajući privatne, javne i prostore snova, a posebno se baveći pozicijom žene kroz odnose i uloge majki i kćerki. Pesme su pisane u različitim formama, nekoliko tekstova kreirano je automatskim i polu-automatskim pisanjem.

Deo zbirke je i tekstualni eksperiment, Cross - poetry (Ukrštenzija): igra u obliku ukrštenice ali, nasuprot ukrštenici, ne zahteva tačna, netačna ili bilo kakva rešenja. Cross - poetry je, do sada nepoznat, način montaže teksta kojom na rečima jednog nastaje novi, pa novi i novi tekst. Tako istim rečima pišemo različite tekstove, koji nastajući jedan iz drugog čine da svi pišemo jedan - isti tekst.

Zbirka je do sada predstavljena na sajmu knjiga u Lajpcigu i dostupna je u više knjižara u Nemačkoj. Knjiga je nastala tokom residency programa u Akademie Schloss Solitude. Ovaj program je deo saradnje razmene umetnika/ca između Akademie Schloss Solitude, novosadskog Centra za nove medije kuda.org i Zavoda za kulturu Vojvodine.

 

Posted by: